Pulled Chicken Burger Recept

 

Langzaam gegaarde kip op een broodje. De burger pulled chicken is een prachtig voorbeeld van het low en slow garen van vlees. Een mooie eerste stap in de wereld van het indirect grillen!

 

Recepten voor pulled chicken en spekjam 

 

Broodjes pulled chicken

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 burgerbroodjes
  • 4 kippendijen
  • 2tl zout
  • 1tl bruine suiker
  • 2tl paprikapoeder
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1tl knoflookkorrels
  • 1tl mosterdpoeder
  • 2 tomaten
  • 4 grote ingelegde augurken
  • 4el mayonaise
         

Benodigdheden:

Barbecuemethode:

  • 160 graden
  • Indirect

 

In de keuken

  1. Laat de houtsnippers weken.
  2. Voeg alle ingrediënten voor het kruidenmengsel samen en meng alles goed. Er mogen geen klonten meer in zitten.
  3. Bestrijk de kippendijen gelijkmatig met het kruidenmengsel. Snijd de tomaten en de ingelegde augurken in plakjes.


Bij de barbecue

  1. Verwarm de barbecue voor op ongeveer 160⁰C en gebruik de indirecte methode. Als u een houtskoolbarbecue van 57 cm gebruikt, heeft u voor ½ gevulde brikettenstarter met brandende briketten nodig.
  2. Plaats de kippendijen boven indrecte hitte en voeg een handjevol geweekte, uitgelekte houtsnippers toe aan de houtskool of aan de smoker box.
  3. Bak de kip ongeveer 45 minuten of totdat de kip een kerntemperatuur van 75⁰C heeft.
  4. Laat de kip 5 minuten rusten.
  5. Gebruik twee vorken of uw vingers om de kip uit elkaar te trekken in kleine draadjes.
  6. Rooster de burgerbroodjes op de barbecue.
  7. Stapel alle ingrediënten zorgvuldig op de broodjes.

 

Spekjam

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200g spek (plakken)
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1tl chilipoeder
  • 0,5tl gerookt paprikapoeder
  • 50ml ahornsiroop
  • 50ml balsamicoazijn
  • 50g bruine suiker
         

Benodigdheden:

Barbecuemethode:

  • 180 graden
  • Indirect

 

In de keuken

  1. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd alles vervolgens fijn.
  2. Snijd het spek in stukjes.


Bij de barbecue

  1. Verwarm de barbecue voor op ongeveer 180⁰C en gebruik de indirecte methode. Als u een houtskoolbarbecue van 57 cm gebruikt, heeft u voor ½ gevulde brikettenstarter met brandende briketten nodig.
  2. Plaats de wok in het GBS grillrooster of op het rooster en verwarm alles voor gedurende ongeveer 10 minuten.
  3. Doe het spek in de wok en bak de plakken tot ze knapperig zijn. Voeg vervolgens de sjalotjes toe en wacht totdat ze beginnen te karamelliseren.
  4. Voeg de knoflook toe en laat alles nog één minuut bakken.
  5. Voeg het chilipoeder en het gerookt paprikapoeder toe en roer alles door elkaar.
  6. Giet de ahronsiroop in de wok, breng aan de kook, roer vervolgens alles goed door elkaar en ga goed over de bodem om het spek los te maken.
  7. Doe de azijn en de bruine suiker erbij en laat het geheel ongeveer 3 minuten koken.
  8. Laat alles ongeveer 10 minuten sudderen of totdat het mengsel dikker wordt en op jam begint te lijken.
  9. Haal de wok van het vuur en giet overtollig vet weg.

Laat het vervolgens afkoelen.